Osvobození Brandýska v živé rekonstrukci

13. 9. 2020

V areálu bývalé vodárny v Brandýsku na Kladensku se 12. září uskutečnily oslavy 75. výročí osvobození obce. Military klub Brandýsek spolu s obcí a se Sdružením dobrovolných hasičů při této příležitosti uspořádal za finanční podpory Středočeského kraje i historickou rekonstrukci závěrečných bojů.

„Chtěli jsme na Středočeském kraji důstojně připomenout výročí našeho osvobození, i podporou několika historických rekonstrukcí bitev, ale pandemie nám zhatila plány. Jsem rád, že místní nadšenci nesložili zbraně a uspořádali tuto akci alespoň v posunutém termínu,“ poděkoval organizátorům předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Bojová ukázka připomínala poslední dny války v Brandýsku. Vznik domobrany, odstraňování německých nápisů a vítání Rudé armády, která projela a spěchala na Prahu. Příjezd kolony německých vozidel a německý útok, po kterém barikády padají a strůjci protifašistického odboje jsou chladnokrevně popraveni. Finální útok Rudé armády, která i za pomoci letecké podpory a přítomného tanku T-34 nakonec nacisty rozdrtí.

Návštěvníci si mohli prohlédnout i použitou bojovou techniku, zakoupit si knihu Michala Plavce „Není malých událostí“, která popisuje události v Brandýsku a Cvrčovicích v letech 1938 – 1945, nebo se zaposlouchat do big bítové kapely All Right Band.

Fotogalerie

Autor: 
Ing. Zdeněk Štefek, předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch, Středočeský kraj