KSČM odsuzuje válečnou politiku české vlády!

11. 2. 2022

KSČM rozhodně protestuje proti neskrývaným válečnickým ambicím pravicové vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a Pirátů. Ta velmi usilovně podporuje současnou eskalaci napětí v Evropě a válečné přípravy USA a agresivního válečného paktu NATO související se stávající situací na Ukrajině. Součástí této politiky byl vládou schválený dar více než 4 tisíc kusů dělostřelecké munice za téměř 37 milionů korun, směřovaný na Ukrajinu. Ministryně obrany Černochová však opakovaně zdůraznila, že mohou následovat i další zbrojní dodávky a dokonce zmínila i možnost vyslání vojáků Armády České republiky na Ukrajinu. Ostudná návštěva ministra zahraničí Lipavského na jihovýchodě Ukrajiny pak byla demonstrací podpory nejen kyjevského režimu, ale i válečných příprav a symbolem naprostého úpadku, do kterého se dostala česká diplomacie.

Stále nové síly paktu NATO se v současnosti přesouvají na území střední a východní Evropy. Navzdory mohutným protestům slovenských občanů a jejich většinovému nesouhlasu byla před několika dny prosazena mezinárodní dohoda umožňující ozbrojeným silám USA využívat letecké základny na Slovensku. Obdobnou smlouvu umožňující permanentní přítomnost vojsk USA i v naší zemi přitom prosazují také představitelé současného pravicového vládního slepence. V následujících dnech se pak připravuje průjezd dosud největšího konvoje armády USA přes naše území. V rámci provokačních vojenských manévrů Saber Strike 2022 by se mělo republikou směrem na východ přesunovat na 1800 vojáků a 700 kusů vojenské techniky. Navzdory mohutným propagandistickým kampaním a mediální blokádě demonstrují proti tomuto vývoji lidé svůj nesouhlas na řadě shromáždění v České republice, na Slovensku i v dalších zemích.

KSČM principiálně odmítá, aby se Česká republika podílela na zvyšování mezinárodního napětí a nebezpečí nové války. Komunisté zásadně nesouhlasí s vojenskou i politickou podporou válečných příprav ze strany české vlády a zatahování naší země do možného válečného konfliktu. KSČM protestuje proti dalším přesunům vojsk paktu NATO směrem na východ a rozhodně nesouhlasí s jakoukoli přítomností cizích vojsk na území České republiky. KSČM prosazuje snižování napětí v Evropě a řešení krize související se situací na Ukrajině mírovými a diplomatickými prostředky, například v Normandském formátu, na základě mezinárodního práva, Charty OSN a Minských dohod. Společně s mnoha dalšími občany jsou komunisté odhodláni udělat vše pro to, aby bylo nebezpečí války odvráceno.

Autor: 
VV ÚV KSČM