KSČM varuje před dalším omezením dostupnosti zdravotní péče!

8. 4. 2022

Po covidové krizi dopadá na českou ekonomiku a zároveň i na české zdravotnictví ozbrojený konflikt na Ukrajině. Zpomaluje ekonomický růst a roste dvojciferná inflace. Covid v letech 2020 a 2021 přinesl enormní náklady. Sektor zdravotních pojišťoven proto musel mobilizovat rezervy na účtech, ty se ale rychle vyčerpají. Zmrazení plateb za státní pojištěnce na rok 2022, které schválila pravicová vláda Petra Fialy, situaci dál zhoršilo. Ozbrojený konflikt výrazně zhoršuje situaci zdravotních pojišťoven a parametry, na kterých stojí zdravotně pojistné plány, zejména pokud jde o odhad vývoje pojistných odvodů. Tvrdě odmítáme doplácet za naše zdraví!

Do ČR může přijít až do půl miliónu uprchlíků z Ukrajiny. Pokud získají azylový statut, přebírá je jako státní pojištěnce VZP (ostatní pojišťovny zatím běžence nepřijímají). Koncem března registrovala VZP 240 tisíc ukrajinských pojištěnců. Platba za azylanta je 1967 korun měsíčně, což je 5,5 miliardy korun ročně navíc. K tomu lze přidat i náklady na mimořádné očkování migrantů, jejichž proočkovanost je výrazně nižší. Již nyní hlásí obvodní lékaři přetížení systému a nutnost zvýšení finančních úhrad za nové pacienty. Fronty na zubaře již známe a na operace také! Co senioři a kapacita pečovatelských služeb? A vládu to nechává chladnou!

Náklady na péči pro azylanty by mohla snížit jejich ekonomická aktivita. Je třeba, aby aspoň třetina uprchlíků, kteří tu zůstanou déle, byla výdělečně činná (zatím je mezi ukrajinskými migranty v ČR asi 100 tisíc dětí). Pediatři křičí - je nás málo, nezvládneme to. Nutně potřebujeme zvýšit počet dětských lékařů! Hrozí nutnost přerozdělení pacientů do dalších zemí, jinak by mohlo dojít ke krizovým opatřením a k omezování přístupu ke zdravotní péči pro občany České republiky.

Na tyto okolnosti se musí už dnes myslet v rámci dohodovacího řízení pro plánování úhrad na příští rok, včetně valorizace státních plateb za pojištěnce na rok 2023. Pravicová vládní koalice ale na toto téma mlčí! Pro KSČM je zdraví našich občanů na prvním místě!

Požadujeme zachování kvality, dostupnosti i rozsahu zdravotních služeb pro občany ČR a odmítáme jakékoli omezování úhrad zdravotních pojišťoven vůči poskytovatelům zdravotních služeb, lékařům a nemocnicím. I české děti, nemocní a senioři potřebují dostupnou zdravotní péči!

 

Autor: 
VV ÚV KSČM